zondag 14 juni 2015

geloof in overvloed

om nog op de vorige terug te komen:

een paar jaar geleden had ik een collega die juist weer heel makkelijk geld uitgaf. haar motto: geld mot rollen, en als het op is is er weer plek voor nieuw... dan trek je weer een nieuwe manier van geld verdienen aan... leuk om te zien, en ook een beetje verwarrend af en toe. een heleboel mensen om ons heen hadden er een standaard reactie op {"zo, die denkt zeker dat het allemaal aan komt waaien... die is nogal onverantwoordelijk... zij gaat er wel heel makkelijke mee om allemaal..."}, eentje die ik soms deelde, omdat ik ook zo geprogrammeerd was, ooit... ook ik dacht: ja hallo, doe normaal... het houdt een keer op hoor... doe eens wat verantwoordelijker.

tot ik deze gedachten in twijfel ging brengen. is het echt onverantwoordelijk? houdt het een keer op? als je dat gelooft, klopt het inderdaad. maar als je gelooft dat het anders is, als je gelooft dat geld mag rollen, dat er steeds weer ander geld in je beleving komt, dat ook jouw overtuigingen over geld een soort van illusie zijn en dat het tekort-denken wat we allemaal hebben geleerd hier in het westen net zo waar is als de overtuiging dat er meer dan voldoende middelen zijn, voor iedereen, dan is dat ook net zo waar... geld, voedsel, gezondheid, liefde - alles dus...

overvloed, geloven in overvloed is iets wat we massaal verleerd zijn. dank zij instituties als de kerk en landheren en regeringen, die handig inspeelden op angsten die mensen hadden voor tekorten {slechte oogsten betekenden dood en verderf, slechte hygiëne in dichtbevolkte industriële gebieden betekende ziektes en dood en verderf...}, en mensen die ons anders willen leren {via The Secret bijvoorbeeld} worden afgeschilderd als simpele zielen die het allemaal niet snappen... die niet helemaal realistisch zijn, die de hele angst-status quo waarin we al eeuwen leven op de schop durven nemen... die worden afgeschilderd als nep-spirituelen die Gulzigheid in de hand werken met hun Geloof Dat Je Het Al Hebt En Je Zal Het Krijgen gemier... je moet dus al een hele weg hebben bewandeld vaak, wil je de knie-reflex reacties van je opvoeding en je omgeving los kunnen laten en je eigen overtuigingen leren koesteren.

maar als je dat dan eenmaal begrijpt en toepast, dankbaar bent voor al het moois wat je al hebt en nog mag ontvangen, weet hoe je jezelf in de Gelukkig Zijn stand kan krijgen, dan blijkt er zoveel mogelijk!!


Geen opmerkingen: